EPA-gecertificeerde houtkachels vervuilender dan toegestaan

EPA-gecertificeerde houtkachels vervuilender dan toegestaan
4 juli 2021 Redactie

In de VS blijkt er veel mis te zijn met het EPA-certificeringsproces van moderne houtkachels. Het waren de overheidsdiensten van de Noordoostelijke Staten (NESCAUM) en Alaska Department of Environmental Conservation (ADEC) die deze bevindingen onlangs in hun rapport publiceerden.

Grote gevolgen

De gevolgen zijn groot: veel overheden geven subsidie voor kachels met dit keurmerk, zowel in de VS als in Canada. De reden voor de subsidiëring is dat het vervangen van een oude kachel door een nieuwe minder vervuilende houtkachel zou bijdragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit.

In de praktijk stoten de gecertificeerde moderne houtkachels fors meer uit dan is toegestaan. Vooral in het eerste uur van de stook, de meest vervuilende fase, is sprake van grove overschrijdingen van de toegestane waarden. De werkelijke emissies waren gemiddeld 616 % hoger dan het keurmerk toestaat. De waarden van de stook in het eerste uur varieerden bij de geteste houtkachels van 132% tot 7.842% hoger dan toegestaan.

Gebrekkig toezicht

De onderzoekers concluderen dat EPA te weinig toezicht heeft gehouden op het certificeringsproces, waarbij kachelfabrikanten en geselecteerde testlaboratoria betrokken zijn. Het trieste gevolg: de ten onrechte gecertificeerde maar inmiddels geïnstalleerde kachels vervuilen nog decennialang.

Er is veel media-aandacht voor deze affaire: Zie ook

https://www.theguardian.com/environment/2021/mar/16/wood-smoke-alaska-state-regulators-air-quality

https://forgreenheat.blogspot.com/2021/04/epa-announces-extraordinary-overhaul-of.html