Houtstookverbod bij windstil weer?

Houtstookverbod bij windstil weer?
2 april 2021 Redactie

Een houtstookverbod bij windstil weer is niet langer taboe bij de landelijke politiek. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven, verantwoordelijk voor de Nederlandse luchtkwaliteit, wil dit gaan onderzoeken, samen met provincies en gemeenten. Dit blijkt uit haar antwoord op recente Kamervragen van de SP die voor zo’n verbod is. Het Stookalert van het RIVM is nu nog adviserend.

Dat de staatssecretaris  hierover wil gaan nadenken is volgens haar woordvoerder te danken aan het Schone Lucht Akkoord. Eerder wees Van Veldhoven een verbod af, omdat er geen Kamermeerderheid voor zou zijn. Bovendien voorziet ze problemen voor huishoudens met uitsluitend houtstook als verwarmingsbron. Onlangs werd bekend dat  houtstook de grootste fijnstofbron in Nederland is.

Ook is de staatssecretaris bereid om samen met gemeenten en provincies te kijken of er een proef mogelijk is. Het is uiteindelijk aan de Tweede Kamer om over een houtstookverbod bij windstil weer te besluiten.

Lees het artikel in het AD