Stook zo min mogelijk, liever helemaal niet! Alternatieven voor stoken van hout

Stook zo min mogelijk, liever helemaal niet! Alternatieven voor stoken van hout
7 februari 2021 Redactie

Iedereen weet dat we broeikasgassen moeten verminderen en daarom nemen we vaker de fiets of gaan minder op reis met het vliegtuig. Gek genoeg is dit bewustzijn er niet bij iedereen als de houtkachel of open haard wordt aangestoken terwijl dan extra CO2 de lucht ingebracht wordt. Bovendien gaat het verbranden van hout ten koste van bomen die juist CO2 uit de lucht halen.

Men vindt het branden van een houtkachel gezellig maar velen weten niet dat er zeer veel schadelijke stoffen vrijkomen bij de verbranding. Zelfs zoveel dat de hoeveelheid fijnstofuitstoot minimaal vergelijkbaar is met de uitstoot van een vrachtwagen. Daarnaast verdwijnt bij een open haard 90 procent van de warmte direct via de schoorsteen en bij een houtkachel is dat tussen de 20 ene 40 procent.

Oftewel meer dan voldoende redenen om over te stappen op een alternatieve manier om  warmte en gezelligheid te creëren. In dit artikel wordt een aantal verschillende en interessante suggesties gegeven door adviesorganisatie Milieu Centraal.

Lees het artikel in de AD.