Gezondheidsdeskundigen waarschuwen: vermijd het gebruik van houtkachels

Gezondheidsdeskundigen waarschuwen: vermijd het gebruik van houtkachels
23 januari 2021 Redactie

The Guardian

Actievoerders en gezondheidsdeskundigen in het Verenigd Koninkrijk roepen mensen op om deze winter hun houtkachels niet te gebruiken. The Guardian meldt dat houtkachels het niveau van schadelijke deeltjes in huis verdrievoudigen en ook gevaarlijke niveaus van vervuiling veroorzaken in woonwijken. Bij het verbranden van hout komen fijne deeltjes (fijnstof, ofwel PM2,5) vrij – “De meest verontrustende vorm van luchtvervuiling voor de menselijke gezondheid”, zegt Sarah MacFadyen, hoofd Beleid bij Asthma UK en British Lung Foundation. Meer dan een derde van de lokale autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk heeft gebieden waar het PM2,5-niveau (fijnstofniveau) de limieten van de Wereldgezondheidsorganisatie overschrijdt.

Sarah MacFadyen: “Politici moeten meer doen om het bewustzijn te vergroten met betrekking tot de gezondheidsrisico’s van hout- en kolenverbranding, als onderdeel van een nationale gezondheidscampagne tegen giftige lucht, zodat mensen de beste keuzes kunnen maken als het gaat om hun eigen gezondheid en de gezondheid van anderen om hen heen.

Houtkachels vervuilen behalve de buitenlucht, ook de lucht binnenshuis. Een groeiend aantal onderzoeken toont aan dat luchtverontreiniging elk orgaan in het lichaam kan aantasten, waardoor ziekten kunnen ontstaan als: hart- en longaandoeningen, diabetes, dementie, beroertes, verminderde intelligentie en verhoogde depressie. Kinderen (ook in de baarmoeder) zijn het meest kwetsbaar. Lees hier het volledige artikel.