In memoriam: Jos Merks

In memoriam: Jos Merks
18 april 2019 Redactie

Bijna niet te bevatten, de immer energieke Jos Merks uit Maarssen, de grote motor achter het Luchtfonds en Houtrook.nl, is net voor Pasen overleden. Jos Merks had zelf geen last meer van houtrook maar zette zich volledig in voor de medemens die nog wel onder deze rookterreur moet leven. Overal in het land bezocht hij bijeenkomsten, schreef ingezonden brieven, wist tv-programma’s voor het onderwerp te interesseren, stond de media te woord, ging ter plekke bij de paasvuren kijken en gaf mensen met houtrookoverlast praktische adviezen. Elke dag kwam hij met een mailing voor het netwerk van houtrookbestrijders. Als het niet goed met hem ging, wist je dat. De afgelopen tijd bleef het angstwekkend stil, niets voor de bedrijvige en zo communicatieve Jos.

Jos had een ontwapenende manier van doen en een lichte manier van optreden, die heel goed werkt bij een zo emotioneel geladen onderwerp als houtrookoverlast is. Met een glimlach en humor verkondigde hij zijn argumenten waarom Nederland moet stoppen met fikkie stoken.

Zijn overlijden is een gevoelig verlies voor houtrookbestrijdend Nederland. Een markante en gedreven man is ons ontvallen. Wij van de Stichting HoutrookVrij troosten ons met de gedachte dat Jos de beginnende kentering in het denken over houtstook heeft mogen meemaken, waarin hij zo onvermoeibaar zijn aandeel had. Wij wensen zijn nabestaanden sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Voor Jos is een condoleancepagina aangemaakt.

(afbeelding: Pixa Bay – Larissa Koshakina)