Binnenmilieu en luchtwegklachten bij jonge kinderen

Binnenmilieu en luchtwegklachten bij jonge kinderen
6 augustus 2018 Redactie

Hoewel er in het onderzoek geen specifieke verwijzing naar het stoken van hout is, is het zeer aannemelijk dat dit effect heeft op de gezondheid van de luchtwegen bij jonge kinderen. Zeker als wordt aangegeven dat het branden van kaarsen, theelichtjes en wierook het risico op frequente neusverkoudheid verhoogt.

De GGD Zuid Limburg heeft samen met de Universiteit Maastricht onderzoek gedaan naar de invloed van verschillende factoren in het binnenmilieu op het vóórkomen van luchtwegklachten bij jonge kinderen (0 t/m 14 maanden). In dit onderzoek is gebruik gemaakt van reeds verzamelde gegevens afkomstig van de LucKi (Luchtwegklachten bij Kinderen) studie. 20,6% van de kinderen had ooit last van piepende ademhaling, 17,9% van hoesten, 37,4% van frequente neusverkoudheid en 38,8% van de kinderen had ooit een luchtweginfectie. Schimmel-of vochtplekken in de woning verhogen het risico op piepende ademhaling (OR=2,10; 95% BI: 1,08-4,07), terwijl een open keuken het risico op piepende ademhaling verlaagt (OR=0,54; 95% BI: 0,30-0,96). Het branden van kaarsen, theelichtjes of wierook verhoogt het risico op frequente neusverkoudheid (OR: 1,93; 95% BI: 1,13-3,30). Door jonge ouders en hulpverleners (jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen en kraamzorg) meer bewust te maken van de invloed van het binnenmilieu op het ontstaan van luchtwegklachten bij jonge kinderen kan een deel van deze klachten worden voorkomen. Wil je meer weten over dit onderzoek, kijk dan op de website of neem contact op met Paola Esser van GGD Zuid Limburg.

45mm-wide case in polished steel with wire-style lugs typical of how early wrist watches looked. This was because early wrist watches were really just pocket watches with lugs soldered to them. These two longines telemeter chronograph mens designer belts replica watch are chronograph watches that come in at around 41 mm wide. They feature a steel case and a durable leather strap. The movement is self-winding, stop and reset the chronograph and there is no way to restart the timer without resetting. The earliest watches were built around the Lemania cal. 15CHT and later models.