New Scientist: Fijnstof kost je ongeveer een jaar van je leven

New Scientist: Fijnstof kost je ongeveer een jaar van je leven
29 mei 2018 Redactie

Mensen hebben recht op schone lucht

Ons drinkwater moet schoon zijn, maar voor onze lucht zijn de regels een stuk minder scherp. Kwetsbare mensen hebben daar veel last van, stelt Tim Nawrot, professor milieu-epidemiologie aan de Universiteit Hasselt. Hij onderzoekt de effecten van fijnstof in de lucht op onze gezondheid. De houtkachel wordt expliciet genoemd als schadelijke fijnstofbron: ‘Op het platteland is de luchtkwaliteit over het algemeen beter. Maar daar woon je misschien net naast een buurman met een houtkachel. Dan schiet je ook niks op. Wat er moet veranderen, is dat mensen recht moeten krijgen op schone lucht. We hebben al schoon leidingwater, dat moet ook voor een schone lucht zo zijn. De huidige normen van de EU zijn een politiek compromis. Als we de volksgezondheid willen verbeteren, zullen we die normen moeten aanscherpen.’

Lees hier het hele artikel.