400.000 voortijdige sterfgevallen in Europa door luchtverontreining.

400.000 voortijdige sterfgevallen in Europa door luchtverontreining.
5 februari 2018 Redactie

Luchtvervuiling in Europa wordt geleverd met een hoog prijskaartje, volgens een nieuw rapport van het Europees Milieuagentschap (EMA). Terwijl het beleid in relatie tot luchtkwaliteit in zijn algemeenheid is verbeterd, is luchtvervuiling nog steeds het belangrijkste milieugevaar voor de gezondheid. Dit resulteert in hoge kosten voor de gezondheidszorg, ongezonde werknemers en een geschatte aantal van 400.000 voortijdige sterfgevallen  in Europa in 2011.

De verontreinigende stof die in het afgelopen decennium het meest is toegenomen isbenzo (a) pyreen (BaP). Door het stedelijk gebruik van houtkachels en biomassaverwarming zijn de luchtconcentraties van deze verontreinigende stof tussen 2003 en 2012  met meer dan een vijfde verhoogd.
In 2012 werden bijna negen op de tien stadsbewoners blootgesteld aan BaP boven WHO referentie niveaus!

Lee het hele document.