Hout stoken is minder romantisch dan je denkt!

Hout stoken is minder romantisch dan je denkt!
3 augustus 2020 Redactie

Amersfoort ontmoedigt als eerste het stoken van hout

De eerste gemeentelijke ontmoedigingscampagne  voor het stoken van hout is een feit. Gemeente Amersfoort gaat veel verder dan het geven van de gebruikelijke gezondheidsvoorlichting over houtrook. Het uiteindelijke doel van de campagne is een blijvende gedragsverandering van de stoker: het definitief uitmaken van zijn vuurtje. En daarmee is Amersfoort koploper in gemeenteland.

De campagne bestaat uit ondermeer een webpagina over de nadelige gevolgen van het stoken voor de eigen gezondheid en die van de buren. Voor gemeenten die zelfs dat niet doen bevat de pagina waardevolle informatie, bijvoorbeeld over de vergelijking tussen biomassacentrales en de zeer vervuilende kleine vuurtjes thuis. En met links naar relevante organisaties zoals de Stichting HoutrookVrij.

Spotjes

Het allerbelangrijkst zijn de spotjes. De relatie van de stoker met zijn vuurtje is een persoonlijke. Het is allemaal romantisch, maar het kan niet meer, aldus de gemeente Amersfoort.  In het spotje zien we een man en een vrouw die het vuur bedanken  voor zijn warmte en gezelligheid. “En hoe lastig ik het ook vind”, zegt een mannenstem, “ik maak het uit.” Een plons water dooft vervolgens het vuur in de vuurkorf. Als deze mensen het kunnen, dan moet elke stoker dat toch ook kunnen?

We hopen dat pilotgemeente Amersfoort veel navolgers zal krijgen, het liefst een beetje snel. Want gedragsveranderingen kosten tijd. Ondertussen dringt de tijd: de combinatie van houtrook en corona is uiterst ongelukkig.