Is het zo dat als je zelf hout stookt je de rook minder ruikt?

Is het zo dat als je zelf hout stookt je de rook minder ruikt?
23 september 2017 Redactie

Eén van de kenmerken van houtrookoverlast de zurige of roetige geur die je huis domineert. In de praktijk wordt de hinder van ongewenste geuren ernstig onderschat. Maar wat dóet een ongewenste geur eigenlijk met je?

Dit keer stelde ik een vraag aan Carla Anzion. Zij was voorzitter van de sectie Geur van de Vereniging van Milieuprofessionals (VVM).

Vraag: Is het zo dat als je zelf hout stookt je de rook minder ruikt? En als je de rook prettig vindt ruiken, ruik je dan minder?

Antwoord: Wat betreft het ruiken van de rook als je zelf stookt: in principe ruik je het even goed, maar als een persoon steeds in dezelfde geur zit wordt de waarneming vanzelf minder, je ruikt het dan niet meer. Dat geldt voor alle geuren. Als je een geur prettig vindt ruiken, ruik je niet minder, maar je waardering is in eerste instantie anders. Maar op een gegeven moment en bij een hogere concentratie worden ook prettige geuren (baklucht van koek, parfum) als hinderlijk ervaren. Uitgedrukt in zogenaamde odour units (OU/m³) kun je globaal gesproken zeggen dat een prettige geur, die een persoon gedurende wat langere tijd waarneemt, bij een concentratie van 10 OU/m³ (als uurgemiddelde) hinderlijk gaat worden en dat een onaangename geur gedurende dezelfde waarneemtijd bij 0,5-1,0 OU/m³ (uurgemiddeld) al hinderlijk is. Maar kortdurende hoge concentraties gedurende laten we zeggen enkele minuten, die mensen enkele malen per dag of zo waarnemen, kunnen ook als hinderlijk worden ervaren. En dat is natuurlijk een situatie die zich bij de buren van een houtstoker kunnen voordoen. Deze getallen zijn gebaseerd op mijn expert-judgement; het zijn dus geen officiële normen.